Vrijheidstour 2021

Vrijheidstour 18 september 2021
Vanwege het Coronavirus heeft er op 5 mei 2021 géén Vrijheidstour plaatsgevonden. De Vrijheidstour is verplaatst naar 18 september 2021.

Vrijheidsdiner:

Onze mensen

maken het

verschil

De lijst van onze sprekers wordt met de dag groter, diverser en verdeeld per stad. Ze zijn niet zo maar sprekers. Ze zijn verbinders. Iedere op zijn eigen manier.

Programma Vrijheids- diner:

 • 18.00 – 19.00 uur Inloop, ontvangst gasten Achtergrondmuziek Vioollab – The Young Ones
 • 19.00 – 19.10 uur Opening Arjan te Lintelo (host)/ Speech Hassan Elammouri/ Interview chefkok Zaher Shalhoub, Hart van Syrië
 • 19.10 – 19.30 uur Keynote spreker: Arnon Grunberg
 • 19.30 – 19.40 uur Optreden: Angelique van Leijenhorst (sopraan)
 • 19.40 – 19.45 uur Keynote spreker: Wethouder Willem-Jan Stegeman
 • 19.45 – 19.55 uur Keynote spreker: Stadsdichter Twan Vet
 • 19.55 – 20.55 uur Vrijheidsdiner
  Achtergrondmuziek Het Vioollab – The Strings
 • 20.55 – 21.10 uur Spoken-word: Fabio Lemoine ‘Monnik’
 • 21.10 – 21.20 uur Optreden: Angelique van Leijenhorst ‘Sopraan’
 • 21.20 – 21.40 uur Uitreiking Vrijheidsawards door ‘Vrijheidsambassadeur’ Simone Kennedy
 • 21.40 – 22.00 uur Muziekoptreden: Het Vioollab The Strings
 • 22.00 – 22.05 Dichter Jacques de Waart
 • 22.05 – 22.10 uur Dankwoord Vrijheidstour
 • 22.10 – 22.30 uur Muziekoptreden: Het Vioollab – The Strings

Locatie:

Eenhoorn Amersfoort
STUDIO 33
Barchman Wuytierslaan 2
https://www.eenhoornamersfoort.nl
https://studio33.nl

COVID:

Vrijheidstour houdt zich aan de Coronamaatregelen. Voor toegang tot de Vrijheidstour dient iedereen zich legitimeren en in bezit te zijn van een Coronatoegansbewijs. Voor meer informatie bekijk het document voor Coronamaatregelen hier.

Informatie:

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met info@arteganza.nl

Arnon-Grunberg-389×500

Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en veelvuldig bekroonde romanschrijver. Hij schrijft daarnaast korte verhalen, columns, essays, reportages en recensies. Zijn werk is vertaald in bijna 30 talen. Hij woont en werkt in New York.

Arnon Grunberg

Schrijver
Persfoto-Twan-Vet-389×500

Twan Vet is de huidige Stadsdichter van Amersfoort.

Twan Vet

Stadsdichter
Simone-Kennedy-door-Anne-Paul-Roukema-1-389×500

Simone Kennedy is gemeenteraadslid voor de ChristenUnie in Amersfoort en dit jaar Ambassadeur van de Vrijheidstour

Simone Kennedy

Gemeenteraadslid ChristenUnie Amersfoort
jacques_de_waart-stadsdichter2-amersfoort-389×500

Jacques de Waart is de voormalig stadsdichter van Amersfoort

Jacques de Waart

Dichter
AngeliquevanLeijenhorst-389×500

Sinds enkele jaren is Angelique één van de vaste solisten bij “Het Voice Companykoor” o.l.v. goede vriend, coach en pianist Robert Bakker. Waar zij ook in “Het Voice Company Kamerkoor” zingt.

Angelique van Leijenhorst

Operazangeres
Young-Ones-389×500

Het vioollab String ensemble is in 2018 opgericht door Miriam Veeger. Het ensemble bestaat uit jonge getalenteerde leerlingen uit Amersfoort en omgeving. De jonge musici delen hun passie voor muziek en genieten ervan om samen te spelen en op te treden.

VioolLab: The Young Ones

Ensemble
Willem-Jan-Stegeman-389×500

Willem-Jan Stegeman is Wethouder Gemeente Amersfoort

Willem-Jan Stegeman

Wethouder Gemeente Amersfoort
monnik-fabio-lemoine-389×500

Rapper, poëet, kunstenaar.. of gewoon je gymleraar. Schrijvend aan rijmen voor verspreiding van een 'individueel besef van gezamenlijkheid' en en anderzijds, een 'gezamenlijk besef van individualiteit'.

Monnik

Spoken Word Artiest
Strings-2-389×500

Het vioollab String ensemble is in 2018 opgericht door Miriam Veeger. Het ensemble bestaat uit jonge getalenteerde leerlingen uit Amersfoort en omgeving. De jonge musici delen hun passie voor muziek en genieten ervan om samen te spelen en op te treden.

VioolLab: Strings

Ensemble
Arjan-te-Lintelo-389×500

Waar je ook woont, werkt of leeft, mensen maken het verschil. Als organisatiecoach ervaar ik dagelijks wat betekenisgeving met mensen en teams doet. De betekenis van het Vrijheidsdiner staat voor mij buiten kijf. Het als host aan elkaar praten van het diner ervaar ik dan ook als bijzonder eervol.

Arjan te Lintelo

Host

Vrijheidstour 2021

Vrijheidstour 2021 | Compilatie

Lezing Arnon Grunberg

Monnik - Hongerwinter

Winnaars Vrijheidsaward 2021

Toos de Ree verdient de Freedom Award omdat zij al tientallen jaren vrouwen met een taalachterstand in haar wijk Randenbroek helpt met taalles en hun kinderen met huiswerkbegeleiding. Dat doet ze samen met tientallen vrijwilligers. Iedereen ziet wel dat haar werk ongelooflijk belangrijk is voor heel veel mensen in de wijk. Toch heeft zij altijd heel veel moeite moeten doen om genoeg ondersteuning te krijgen om door te gaan. Ze is begonnen in samenwerking met De Alliantie, die haar een soort buurthuis ter beschikking stelde. De huur kon geregeld worden, maar de rest moest geregeld worden door vrijwilligers zonder budget. Daarna hield De Alliantie ermee op en moest Toos elk jaar opnieuw fondsen en de gemeente aanschrijven om de huur te kunnen betalen. Er was veel onzekerheid en het kostte haar vele nachten slaap. Vaak leek het voortbestaan onzeker, maar de laatste jaren is er eindelijk meer erkenning gekomen voor het werk wat ze deed. Met deze Freedom Award willen we nu ook haar persoonlijke inzet erkennen voor alle jaren dat Entree bestaat en … vrouwen en kinderen meer vrijheid heeft gegeven om te participeren in de samenleving en hun talenten te ontplooien.
Gul Dolap verdient de Freedom Award omdat zij al vele jaren bezig is om inwoners aan elkaar te verbinden en wijken sterker te maken, door bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten in Nieuwland en het coördineren van ANWB-Automaatje in die omgeving, maar vooral door haar inzet om dagbesteding en ontmoeting mogelijk te maken voor oudere migranten – en oudere Nederlanders – in de noordelijke wijken. In de gemeenteraad hebben we afgelopen dinsdag opnieuw moeten constateren dat er te weinig plekken zijn in de stad voor ontmoeting, dagbesteding en zorg voor oudere migranten en Gul is daar als betrokken inwoner van de stad al jaren mee bezig. Er zijn partijen (Beweging 3.0 en Kommak) die ook dagbesteding bieden, maar Gul is – net als Toos – al jaren bezig om erkenning en financiële steun te krijgen voor haar initiatief, tot nu toe met slechts beperkt resultaat. Als je kijkt naar het aantal mensen dat toestroomt naar Beytna, en waarvoor zij (zonder hulp van de gemeente) ruime heeft kunnen krijgen in Wijkboerderij Nieuwland, is het duidelijk dat zij voor deze inzet en voor het teruggeven van vrijheid aan ouderen die anders mogelijk zouden vereenzamen in hun eigen huis, de Freedom Award verdient.
Marjon Snel verdient de Freedom Award niet alleen omdat zij vanaf 2015 enorme inzet heeft gepleegd om vluchtelingen op te vangen toen ze in Amersfoort werden gehuisvest in sporthal Schuilenburg en de Anne Annemaschool, maar in deze context vooral omdat zij de hele discussie over de Afghaanse tolken heeft aangezwengeld. Twee jaar geleden onthulde zij in het Nederlands Dagblad dat Afghaanse tolken werden bedreigd en vermoord omdat ze voor de Nederlandse militaire missie hebben gewerkt. Ze schreef er een hele serie over. e artikelen leidden tot Kamervragen en gesprekken met onder meer minister Bijleveld. Daarmee werd hun lot op de kaart gezet en werd in december 2019 de wet aangepast. Vanaf dat moment kwamen Afghaanse tolken makkelijker in aanmerking voor asiel, maar de procedures verliepen langzaam en stroperig totdat de Taliban de macht overnam in Afghanistan. Voor haar artikelenreeks is zij destijds genomineerd voor De Tegel, de jaarlijkse Nederlandse journalistiekprijs, maar die heeft zij toen niet gekregen. Hierbij willen wij haar alsnog eren omdat door haar inzet veel Afghaanse tolken van gevangenschap of dood zijn bevrijd en nu in Nederland asiel mogen aanvragen.

Vrijheidslunch

Op 18 september 2021 heeft Stichting Beytna een Vrijheidslunch verzorgd.

Genodigden waren vrijwilligers van Anwb-Automaatje Amersfoort

 • 12.00–12.30 uur: Inloop, ontvangst gasten met
  achtergrondmuziek Jonathan Hooft
 • 12.30–12.35 uur: Welkom Gul Dolap-Yavuz
 • 12.35–12.45 uur: Opening Simone Kennedy/Hassan Elammouri
 • 12.45–13.50 uur: Opening multiculturele lunchbuffet
 • 13.50–14.00 uur: Keynote spreker: stadsdichter Twan Vet
 • 14.00–14.05 uur: Optreden Jonathan Hooft
 • 14.05–14.10 uur: Spoken-word: Gul Dolap-Yavuz voordracht gedicht geschreven door Hilde Ter Haar
 • 14.10–14.30 uur: In gesprek over noodzaak van Automaatje
 • 14.30–14.45 uur: Afsluiting Vrijheidsambassadeur’ Simone Kennedy
 • 14.45–14.55 uur: Optreden Jonathan Hooft
 • 14.45–14.50 uur: Dankwoord Gul Dolap-Yavuz
 • 14.50–15.00 uur: Afsluiting en achtergrondmuziek Jonathan Hooft

Locatie:

Wijkboerderij Nieuwland Zeldertsedreef 2 3824 EK Amersfoort

Informatie:

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met info@beytna.nl

We zijn trots op onze partners en ambassadeurs

Vrijheidstour is mede mogelijk gemaakt door onze supporters en ambassadeurs. Ieder jaar weer een nieuwe groep partners. Dat betekent nieuwe inspiraties en bredere doelgroepen bereiken.

Ad enim assentior appellantur pro. Quidam oportere senserit usu no, ei dicunt accumsan qualisque duo.

Onze mensen

maken het

verschil

zaher-hart-van-syrie-389×500

Zaher Shalhoub is een Syrische vluchteling die met zijn cateringbedrijf 'Hart van Syrië' traditionele gerechten van zijn moederland serveert om zo de mooie herinneringen levend te houden.

Zaher Shalhoub

Kok (Hart van Syrië)
Maarten-Geurtse-TS-20180523-DeEenhoorn-14-389×500-1

Eenhoorn Meeting Center maakt onbezorgde bijeenkomsten mogelijk. “Ons mooiste product is onze hartverwarmende gastvrijheid en onze passie voor hoogstpersoonlijke service”.

Maarten Geurtse

Directeur & Gastgever Eenhoorn Meeting Center Amersfoort
 • Op 5 mei vieren we de vrijheid met Vrijheidsmaaltijden door het hele land. Lees hier...

 • De Nationale Herdenking in Amsterdam bestaat uit een herdenkingsbijeenkomst in De Ni...

 • Aan de hand van bijzondere objecten, een VR-beleving en persoonlijke verhalen van Ne...

 • Amsterdam herdenkt en viert met meer dan 300 programma’s van Herdenkingen, Theater N...

Blijf op de hoogte

  Uw Naam (verplicht)

  Uw Email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw Bericht