75 Jaar Vrijheid

Vrijheids-iftars tijdens 75 jaar viering

 

Op 5 mei vieren we de vrijheid. Het Nationaal Comité introduceert in het hele land op deze dag de Vrijheidsmaaltijd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

 

Dit jaar valt 5 mei tijdens de ramadan. Verschillende organidaties vieren 5 mei dit jaar met een Iftar maaltijd. De maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. In Nederland wordt de Iftar door verschillende moskeeën, organisaties en individuen gebruikt om moslims en niet-moslims samen te brengen. Dus iedereen wordt uitgenodigd om aan deze gezamenlijke dis deel te nemen.

 

Belangrijke gebeurtenissen op belangrijke dagen, beide maaltijden zoeken de verbinding en het gesprek. Het idee is ontstaan om deze maaltijden te verstrekken door deze te combineren waardoor tevens een grotere betrokkenheid wordt gecreëerd bij de voor Nederland zo belangrijke dagen 4 en 5 mei. Uit onderzoek is gebleken dat men zich op 4 mei om 8 uur het meest verbonden met elkaar voelt. Laten we proberen dit moment naar 5 mei uit te breiden.

 

Op 24 november hebben we met uw VNG een intentieverklaring gesloten waarin u als gemeente aangeeft mee te werken aan onder andere deze Vrijheidsmaaltijden. Daarom doen wij een beroep op u om dit jaar al deel uit te maken van 10 gemeenten waarin een gecombineerde IFTAR-Vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd. Hierbij helpen wij graag.

 

Mede met het oog op 2020 waarin we 75 jaar Vrijheid groots gaan vieren en omdat 5 mei midden in de Ramadan valt is het belangrijk om dit jaar hierop een voorschot te nemen, zodat dit een voorbeeld is voor alle andere gemeenten om hier in 2020 in te investeren. Op deze manier kan de Vrijheidsmaaltijd de nieuwe traditie worden waaraan àlle Nederlanders kunnen deelnemen.

 

Wij hopen van harte dat u zich hiervoor wilt inzetten en meedoet.

 

Click hieronder om meer te lezen wat een Vrijheidsmaaltijd inhoudt en hoe u zelf een Vrijheidsmaaltijd organiseert of bezoekt.

 

Lees meer